کاربرد پلاسما در سفیدکردن دندان ها
امروزه سفیدکردن دندان بخش جدایی ناپذیری از دندانپزشکی زیبایی شده است. تغییر رنگ دندان فرایندی پیچیده از تعامل های فیزیکی و شیمیایی بین مواد ایجاد کننده لکه دندانی و بافت دندان می باشد. لکه های دندان معمولا به دو گروه خارجی و داخلی تقسیم بندی می شوند. امروزه سیستمهای سفیدکننده دندان عمدتاً بر پایه هیدروژن پراکسید یا یکی از پیش سازهای آن، به ویژه پراکسید کاربامید استوار است. این مواد اغلب با ترکیب با یک منبع نور مورد کاربرد قرار میگیرند تا کارایی خود را برای سفید کردن دندان و از بین بردن لکه ها داشته باشند.
پلاسما چیست
پلاسما چهارمین حالت ماده در کنار حالت های جامد، مایع و گاز است که بیش از 99.9 درصد از کیهان را تشکیل می دهد. پلاسما مدتهاست در مطالعات تحقیقاتی در خصوص همجوشی، صنعت روشنایی و ساخت ریزتراشه و همچنین در فرآیندهای برش و جوش استفاده میشود. پلاسماهای غیرحرارتی یا سرد که یونهای پلاسما با دمای اتاق هم دما هستند، به دلیل کاربردهایشان در غیرفعال کردن باکتریها اخیراً توجه زیادی را در زیستشناسی و زیستپزشکی به خود جلب کردهاند. سترونسازی بافت، انعقاد خون، بهبود زخم، درمان عفونت قرنیه، درمان سرطان، و کاربردهای دندانی از جمله کاربردهای پلاسمای سرد یا غیرحرارتی است.
امروزه پتانسیل پلاسما در سفید کردن دندان در چندین مطالعه اخیر مورد بررسی قرار گرفته است. پلاسمای هلیوم همراه با پراکسید هیدروژن می تواند به افزایش بلیچینگ دندانها منجر شود. رادیکال های آزاد هیدروکسی که روی سطح دندان های تشکیل می شوند، میتوانند به طور قابل توجهی به فرایند بلیچینگ دندان کمک کنند. جالب تر اینکه دندان ها به فرایندتولید رادیکال هیدروکسی کمک میکنند. علاوه بر این، استفاده از پلاسما جت نیز می تواند به روند بلیچینگ کمک فراوان و قابل توجهی بکند. استفاده پلاسما جت از نظر میکروسختی و مورفولوژی روی دندان ها تاثیر مخرب نداشته که این موضوع می تواند نکته بسیار مهم و قابل توجه در این زمینه باشد. با این حال هرچند پراکسید هیدروژن را میتوان به عنوان واسطه بین دندان و پلاسما قرار داد، حذف ماده پراکسید هیدروژن و جایگزینی آن با محلول نمکی از راهکارهای مناسب جهت بلیچینگ است.
اثربخشی پلاسما برای سفیدکردن دندان
در تصویر زیر، میتوان اثربخشی سفیدکنندگی دندان را با استفاده از پلاسما سرد مشاهده کرد که از کارایی بالاتری نسبت به ژل پراکسید هیدروژن برخوردار است.
میانگین مقدار رنگ سنجی ∗ΔE، میانگین دندان ها در موارد زیر است: گروه A (درمان شده با محلول نمک و دمش هوا در دمای اتاق)، گروه B (درمان شده با محلول نمکی و پلاسما) و گروه C (درمان شده با ژل H2O2 35٪ در دمای اتاق). دندان ها در تمام گروه ها به مدت 20 دقیقه تحت درمان قرار گرفتند.
منبع
شما میتوانید برای بررسی علمی کاربرد پلاسما، به مقاله زیر مراجعه کنید.